top of page

INFO OVER LADAKH

 

De regio Ladakh wat ooit een oud koninkrijk was, bestaat nu uit de districten Leh en Kargil en is gelegen in de staat Jammu en Kasjmir, hoog in het noorden van India. Ladakh ligt ingesloten tussen de Karakorum en de Himalaya. Het wordt begrensd door de Zanskarketen in het westen en het Tibetaans plateau in het oosten en noorden. Naast “The Last Shangri-La", wordt de streek ook wel “Little Tibet" genoemd. Het behoorde ook eeuwenlang tot het oude Tibetaanse rijk maar in tegenstelling tot in Tibet, mag hier de Tibetaanse cultuur vrij beleefd worden. De Ladakhi stammen af van de Khampa-nomaden die met geiten, yaks en schapen rondtrokken over de hoogplateau’s. Ook nu nog zijn in de meer afgelegen gebieden nomaden te vinden. Ook wonen er vele Tibetaanse ballingen die leven van de handel. 

 

Ladakh is een van de meest afgelegen gebieden in India dat pas in 1974 opengesteld werd voor toerisme. Met een oppervlakte van zo’n 82.000 km² en hoogtes variërend tussen de 2500 en 7000 m, is Ladakh ook wel bekend als "het Land van de hoge passen".

 

Het centrum is de vallei van de Indus, waar we de hoofdstad Leh terugvinden. Ten noorden van de Indus-vallei vormt de Ladakh-keten de grens met de Nubravallei. Aan de zuidkant treffen we het bergmassief van de Stok Kangri en de vallei van Markha. De meest afgelegen vallei in het zuiden is de Zanskarvallei. Naar het oosten toe vormt het Changtang-plateau de grens met Tibet en vinden we naast hoge bergketens ook een aantal prachtige zoutwatermeren terug. De Khardung La is met zijn 5620m de hoogst berijdbare bergpas ter wereld en ligt tussen de Indus- en Nubravallei.

 

De regio rond Leh is het dichtsbevolkt en telt zo’n 15.000 inwoners. In het Leh-district is de meerderheid boeddhistisch. Er is ook een moslimminderheid die overbleef uit de tijd dat Ladakh onder de maharadja van Kasjmir viel. Moslimhandelaren uit Kasjmir vestigden zich in Ladakh, eerst vanwege de handelsroutes, later ook vanwege het toerisme. Verder zijn er kleinere minderheden hindoes, sikhs en christenen. In het Kargil-district met ongeveer 10.000 inwoners is de meerderheid moslim.

 

Het landschap dat de Indusvallei omringt, bestaat uit woestijn en rotsig besneeuwd hooggebergte. Vandaar dat Ladakh ook wel “The Moonland” genoemd wordt. Ongeveer de helft van het jaar is Ladakh volledig van de buitenwereld afgesneden. De winters zijn er hard en koud en de temperatuur kan dalen tot -30°C. Het voordeel van de Himalayaketen is dan weer dat deze vrijwel alle regenwolken tegenhoudt waardoor Ladakh een combinatie van een woestijn- en een bergklimaat heeft. In de zomermaanden (juni tot half september) is het meestal erg zonnig en grote verschillen tussen dag en nacht. Er heerst een aangenaam klimaat met overdag temperaturen van boven de 20 graden. Hoewel er in Ladakhs woestijngebied relatief weinig neerslag valt, is een regenbui is niet uitgesloten.

 

over ons >

bottom of page